Sayfalar

13 Ağustos 2014 Çarşamba

FACTOTUM - Charles Bukowski

Uzun süredir Bukowski okumayı planlıyordum. Kurt Cobain’i  kendine bu kadar hayran bırakan yazarı okumalıydım. Benim aklımda aslında öncelikle Pis Moruğun Notlarını okumak vardı. Çünkü sosyal medyada sürekli o kitaptan alıntılar ile karşılaşıyordum. Ve idefix bahar kampanyası zamanı sonunda bir bukowski kitabı almaya karar verdim. Öncesinde biraz araştırma yaptım ve Factotum’un tanıtımında gazetecilik okuduğunu öğrendiğimde ‘’hemen buraya geliyorsun’’ dercesine bir bakış attım kitaba ve satın aldım. Kitabı okurken sıkılmayacağınızın garantisini verebilirim. Çünkü okurken arada kitap okuduğunuzu bile unutabilirsiniz. O kadar sade yazılmış ki sizde daha çok bir arkadaşınızın günlüğünü okuyormuş hissi bırakıyor. Ve arada çevreyi kolaçan ederken buluyorsunuz kendinizi.) Açıkçası ben günlüğümü yazarken bile bu kadar cesur davranamıyorum. Bukowskinin cüretkar bir yazar olduğu kesin. Rahatsız olacağınızı sanmam ama kitabı alacaksanız şunu bilmelisiniz ki kitap Henry Chinaski adıyla Charles Bıkowski’nin işten atılmak, iş görüşmesine gitmek, içmek, kadınlarla yatmak ve mastürbasyon yapmasından oluşuyor. Bu bölümler zaten grinin elli tonu sahnesi gibi otuz sayfadan oluşmuyor. Yazar sadece söylüyor. Ben Factotumu ‘’okunması gereken kitaplar’’ listesine ekliyorum. Gerisi size kalmış.

VE KİTABIN BAŞLANGICINDAN

Romancının arzusu aslanın ot yemesi değildir. O, kurdu da kuzuyu da tek ve aynı tanrının yarattığını sonra da ‘’yaptığı işin iyi olduğunu görüp’’ gülümsediğini bilir. –ANDRE GİDE

TANITIM

Zengin olmayı düşleyen yoksul ve despot bir babanın cehenneme çevirdiği ergenlik döneminden sonra iki yıl Los Angeles Üniversitesi'nde gazetecilik bölümüne devam eden Charles Bukowski (Henry Chinaski) kararını verir. Babası gibi biri zengin olmayı isterse o tersini isteyecektir. Aylaklığı. Ancak erken yaşta saptadığı bir hedefi vardır. Yazar olmak.Mukavva bavulunu alıp yola düştüğünde yirmi iki yaşındadır. Ucuz pansiyon odalarında sefaletle boğuşup yazmaya çalışırken kendine gerçek bir dost edinmiştir. Alkol.Bar Sineği filminde beş günlük bir kesitini senaryolaştırdığı bu dönem yaklaşık on yıl sürer. Eyalet eyalet dolaşıp, pansiyon kirası ve içki giderlerini karşılamak için sayısız ikinci, hatta üçüncü sınıf işlere girip çıkar. Bukowski roman, öykü ve şiirlerinde sık sık özlemle söz ettiği bu dönemi anlatırken mizahının ve onu çağdaş Amerikan edebiyatının önde gelen yazarlarından biri yapan eşsiz yalınlığının doruğundadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder